“20 februari 2023 – Steeds meer mensen kampen met psychische klachten, zo toont recent NEMESIS onderzoek aan.  Is er daadwerkelijk sprake van een stijging, of gaat het om gelijkblijvende getallen? Hoe moet de ggz anders worden georganiseerd?

Deze vragen staan centraal in het rondetafelgesprek op woensdag 22 februari in de Tweede Kamer, een initiatief van D66 Kamerlid Rens Raemakers. Namens MIND krijgt ervaringsdeskundige Denise Bosma het woord. Zij pleit voor eigen regie en breder aanbod van zorg: “Laat mensen zelf kiezen uit het palet aan mogelijkheden binnen en buiten de ggz.”

Wat anders moet, is de toegankelijkheid van de ggz en het “oude denken” vanuit het huidige systeem van ggz-zorg. Bijvoorbeeld dat complexere aandoeningen alleen in grote ggz-instellingen te behandelen zijn met behulp van gecontracteerde zorg. Dit is wat ons betreft een onjuiste benadering; er zijn ook kleinere aanbieders die kwalitatief zeer hoogstaande zorg leveren aan mensen met een complexe hulpvraag. Zij kunnen soms juist meer maatwerk aanbieden, passend bij de hulpvraag. Er is juist in de ggz geen “one size fits all” benadering mogelijk.”

Link naar het artikel in GGZ Nieuws

GGZ nieuws: “Stel de hulpvraag van de ggz-cliënt centraal”
Getagd op:                                

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *