De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) eist vanaf 1 juli  dat de mentale en sociale problematiek van alle GGZ-cliënten in een databank wordt opgeslagen. Cliënten zijn hier ten onrechte niet over geïnformeerd. De NZa en de zorgkoepels verzaken daarmee hun verantwoordelijkheid, zo stelt de actiegroep ‘Vertrouwen in de GGZ’, die in september haar dagvaarding tegen dit plan presenteert. De actiegroep roept de verantwoordelijke partijen en de GGZ op om alle cliënten zo spoedig mogelijk persoonlijk te informeren over het feit dat informatie over hun problematiek vanaf 1 juli verplicht aan de NZa geleverd moeten worden.

De NZa verplicht psychiaters en psychologen vanaf 1 juli om vragenlijsten en diagnose-informatie over hun cliënten aan te leveren. De lijsten beslaan een brede verzameling sociale en mentale problemen, die de behandelaar een score moet geven om de ernst aan te duiden (gepseudonimiseerd maar niet geanonimiseerd). Met deze informatie claimt de NZa de behandelduur te kunnen voorspellen en zo de wachtlijsten te kunnen verkorten. Als ze de vragenlijsten niet aanleveren, riskeren ze een dwangsom.

Psychiater en jurist Cobie Groenendijk, aangesloten bij de eisende partijen: “Het medisch beroepsgeheim en het vertrouwen in de spreekkamer worden met deze verplichting massaal doorbroken. De verantwoordelijke partijen lijken in te zetten op een strategie van geruisloze goedkeuring. Dat juist de mensen van wie de meest intieme informatie straks in een overheidsdatabank wordt opgeslagen hier niet actief en persoonlijk over worden geïnformeerd, is in onze ogen onacceptabel.”

Lees verder bovenstaand artikel uit GGZnieuws via deze link , of klik hier om te lezen over de uitzending van Argos hierover.

Dagvaarding NZA door actiegroep ‘Vertrouwen in de GGZ’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *