Decennia lang heeft wetenschappelijk onderzoek m.b.t. FASD zich alleen gericht op alcoholgebruik rondom conceptie en zwangerschap door de moeder. De laatste tijd is er aandacht gekomen voor de effecten die alcoholgebruik heeft op het sperma, en de eventuele gevolgen die dat weer heeft op het ontstaan van FASD bij het ongeboren kind. Hieronder een link naar een van de recente onderzoeken op dit gebied:

“Onze studie (onderzoek bij muizen) toonde aan dat chronische pre-natale blootstelling via de mannelijke kant, invloed heeft op de aanleg van brein, schedel en aangezicht van het nageslacht. We observeerden tevens microcefalie, de onderontwikkeling van hoofdomtrek en brein, en een lager geboortegewicht, welke ernstiger werd naar verhouding met de hoeveelheid van alcoholinname.”

“Andere studies hebben verandering in gedrag aangetoond in het nageslacht van mannelijke muizen die regelmatig aan alcohol werden blootgesteld. Tevens wijzen klinische studies er op dat alcoholgebruik van vaders het risico op hartdefecten van hun kinderen vergroot.”

“Onze studies onderschrijven tevens de meer directe impact van alcoholgebruik op de mannelijke vruchtbaarheid en de kans op een gezonde zwangerschap. Deze observaties kunnen vooral relevant zijn voor stellen die problemen ervaren in het zwanger worden. Ons onderzoek toonde aan dat, hoe meer een man alcohol drinkt vlak voor mogelijke conceptie, hoe lager de kans is dat zijn partner zwanger wordt – in sommige gevallen bijna 50%.””

https://www.jci.org/articles/view/167624

Alcoholgebruik is na een maand nog zichtbaar aan verminderde spermakwaliteit. Wat weer een negatief effect kan hebben op een gezonde bevruchting.

“Researchers at Texas A&M University have already shown that paternal drinking habits prior to conception can have a negative effect on fetal development — with semen from men who regularly consume alcohol impacting placenta development, fetal alcohol syndrome (FAS)-associated brain and facial defects, and even IVF outcomes.”

https://www.eurekalert.org/news-releases/1011163

Kan alcoholgebruik vader een rol spelen bij FASD?
Getagd op:                         

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *